Čiščenje fasade

Naj se vaši fasadi vrne lepota. Čiščenje fasade je do 70 % cenejše od ponovnega barvanja.

V 90 % primerov je umazanija na fasadi posledica mikroskopskih organizmov (alg in plesni).

Alge in plesni za rast potrebujejo dovolj vlage, ki pa jo je v sodobni gradnji zaradi uporabe toplotne izolacije na fasadah dovolj. Glavni cilj toplotne izolacije je preprečiti prehod toplote iz notranjega prostora v zaključni sloj. S tem preprečimo segrevanje in suševanje zunanjega sloja, zlasti pozimi. Zaradi tega se lahko razvijejo alge in plesni. Na nastanek plesni vplivajo tudi drugi elementi, kot so lokacija, senčna lega, bližina dreves, vodotokov, vreme itd.

Ne tvegajte, da bi s čiščenjem sami poškodovali svojo fasado! Z visokotlačnim čistilnikom odstranite alge in plesen, vendar le za kratek čas. Zaključni sloj se lahko poškoduje in zaradi teh razpok se lahko pojavijo dodatne razpoke. S časom se v izolaciji pojavijo večje razpoke, ki omogočajo vodi, da pride v izolacijo. Več vlage še bolj pospešuje rast alg in plesni. Pozimi lahko to povzroči krušenje zaključnega sloja. Uporaba visokotlačnega stroja za čiščenje fasade mora biti pravilno izvedena. Posebej pomembna je ustrezna razdalja med fasado in vodnim curkom.

Različni sistemi čiščenja obsegajo: visokotlačno čiščenje, kjer se uporablja visok vodni pritisk, nizkotlačno čiščenje, kjer se uporablja nizek vodni pritisk z visokim pretokom vode, krtačenje in pranje fasade s posebnimi krtačami, sesanje fasade za odstranjevanje pajčevin ter kemično čiščenje fasade z močnimi čistili.

Z rednim čiščenjem fasade poskrbite, da bo vaš dom videti urejen

Idealna izbira je kombinacija kemičnega in nizkotlačnega čiščenja. Ime tega postopka je SoftWash. Ker mešamo dva postopka, lahko uporabimo le polovico moči vsake metode. S tem odpravimo nevarnost poškodb objekta in okolice, saj uporabimo le majhno količino kemičnih čistilnih sredstev, ki jih voda in posebni nevtralizacijski dodatki med izpiranjem popolnoma uničijo. Za čiščenje fasade je potrebno veliko znanja in izkušenj. Predvsem pa je potrebna previdnost glede tega, kaj lahko gre narobe. Če ne želite škodovati okolju ali poškodovati materialov, priporočamo najem strokovne ekipe.

Fasada je ves čas izpostavljena vsem zunanjim elementom. Na njenih površinah se kopičijo dež, prah in umazanija, pa tudi UV-žarki, vročina in mraz vplivajo na fasado. Sčasoma se na njej lahko pojavijo grdi vidni znaki. Čiščenje in vzdrževanje z visokotlačnimi čistili in osnovnimi gospodinjskimi kemikalijami bo pomagalo pri preprečevanju tega.

Preden visokotlačni čistilec vzamete iz garaže ali vrtne lope, si natančno oglejte fasado. Različni materiali, iz katerih je fasada, imajo različne sposobnosti čiščenja. Preučiti morate tudi stanje fasade – stare in poškodovane fasade čistite le po posvetu s strokovnjakom.

Fasade iz klinkerja

Fasade iz klinkerja so narejene iz opeke, ki se žge pri izjemno visokih temperaturah. Pore materiala so zatesnjene, kar preprečuje vpijanje vlage in nastajanje umazanije. Zaradi tega so klinkerske fasade izjemno trpežne in dolgotrajne. Z rednim čiščenjem in vzdrževanjem boste iz tega naravnega materiala zlahka odstranili umazanijo. Preden iz garaže ali vrtne lope vzamete visokotlačni čistilnik, si dobro oglejte zunanjost. Stare in poškodovane fasade čistite le po posvetu s strokovnjakom.

Uporabite zmogljiv visokotlačni čistilnik. Ponovno preverite, če je fasada res iz dvojno žganega klinkerja. Navadna opeka bi se poškodovala pri tlaku 200 barov, medtem ko kakovosten klinker prenese pritiske do 200 barov. Previdno ravnajte tudi pri razrahljanih kamnih.

Fasade z ometom

Pesek in saje se nabirajo v poroznih in grobih površinah, zato jih je težko očistiti. Dež odnaša umazanijo v kotičke, kjer jo je težko odstraniti. Zato je ključnega pomena, da jih dobro očistite z visokotlačnim čistilnikom.

Vodni curki so varni za uporabo na trdnih fasadah z apneno-cementnim ometom. Pomembno je le, da ne ostanete predolgo na enem mestu, sicer lahko barva ali drug material zaradi močnega vodnega curka odpade. Uporabite lahko tudi ploščato šobo.

Visokotlačni čistilec pa lahko poškoduje fasado s premazom na osnovi umetne smole. Zato pred uporabo preizkusite obstojnost materiala pri nizkem tlaku na neopaznem mestu in na varni razdalji.

Omet in barva na fasadi sčasoma propadata. Pred čiščenjem preverite stabilnost fasade in morebitne razpoke na njeni površini, da preprečite poškodbe med čiščenjem. Če s trkanjem predhodno preveriti ali ima votla mesta. Če odkrijete poškodovana mesta, fasade ne čistite. V tem primeru bo treba fasado ponovno prebarvati ali celo obnoviti.

Čiščenje fasade iz lesa

Lesene obloge hiše je treba redno čistiti. Obdelan les je odporen na vremenske vplive in vlago, vendar ga je treba redno čistiti. Lesene fasade so zaradi izpostavljenosti zunanjim vplivom nagnjene tudi k sivenju. Visokotlačno čiščenje bo zagotovilo učinkovite rezultate. Pred čiščenjem se prepričajte, da so vse strani lesene fasade zatesnjene, da voda ne bi dosegla toplotne izolacije pod njo. Odprte lesene fasade je priporočljivo čistiti ročno.

Močna vodni curek lahko poškoduje leseno površino, zato ne uporabljajte rotorske šobe. Vzdržujte večjo razdaljo od fasade (približno 25 cm), začnite z nižjim tlakom in ga po potrebi povečajte. Tlak vode do 110 barov prenese trdi les kot sta akacija in hrast. Mehki les, kot sta smreka in macesen, prenese vodni tlak do 50 barov.

Nadaljujte z obdelavo celotne fasade, dokler ne dobi enotnega videza. Nato počakajte, da se les posuši. Ko boste končali, boste zadovoljni z brezhibnim videzom svoje fasade. Med čiščenjem se strga zgornja plast lesa, tako da na koncu ostane hrapava in občutljiva površina. V takšnem stanju je še posebej občutljiva na vlago in umazanijo, zato jo morate dobro zaščititi.

NASVETI ZA ČIŠČENJE FASAD

Visokotlačnega čistila ne uporabljajte v dežju ali vlažnem okolju. Pri delu na višini vam mora nekdo pomagati, paziti na vašo varnost in držati lestev. Zaprite okna in vrata. Prelepite stikala za luči in vtičnice. Odstranite rastline in okrasne predmete z vidnega polja. Raztopino za čiščenje in vodni tlak najprej ocenite na manj opaznem območju.

Po potrebi lahko uporabite čistilno sredstvo, da izboljšate učinkovitost čiščenja. Pred uporabo kemikalij ugotovite, ali je zunanjost hiše občutljiva na kislino. Na fasadah iz naravnega kamna in lahko uporabljate le nevtralna ali alkalna čistila. Za zaščito okolja uporabljajte biološko razgradljiva čistila na rastlinski osnovi.

Kako očistiti fasado z visokotlačnim čistilcem?

 • 1. korak: površino predhodno obdelajte. Najprej fasado zmočite s pomočjo visokotlačnega čistilnika. Ob tem odstranite grobo umazanijo.
 • 2. korak: čistilno sredstvo raznesite po fasadi in počakajte, da nekaj časa deluje.
 • 3. korak: po potrebi površino skrtačite.
 • 4. korak: s fasade sperite čistilo in umazanijo.

Alge na fasadah

Alge običajno rastejo na fasadah hiš. Zlasti fasade s tankimi sloji so dovzetne za rast alg, saj se na zunanjih stenah nabere več kondenzacije. To so najpomembnejše življenjske razmere za alge, ki spodbujajo rast. Alge s sten lahko odstranite z okolju prijaznimi domačimi čistili, kot je soda.

Čiščenje ptičjih iztrebkov na fasadi

Ptičji iztrebci so načeloma agresivna snov, ki lahko po drugi strani tudi raznašajo bakterije. Možno jih je preprosto odstraniti. Če madeže poškropite s toplo vodo in sredstvom za ćiščenje, jih lahko nato enostavno sperete s pomočjo visokotlačnega čistilnika.

Kako očistiti fasade?

Da bi ohranili lep videz hiše, jo je treba redno in v celoti očistiti. Za različne vrste fasad se lahko uporablja visokotlačni čistilec. Stabilne klinkerske, lesene in ometane fasade je mogoče očistiti z vodo pod pritiskom. Za bolj občutljive fasade, ki vsebujejo premaze na osnovi umetnih smol in kontaktne fasade ETICS se svetuje manj intenzivno čiščenje. Poškodovane fasade čistite le po posvetu s strokovnjakom. Za manjše madeže in manjšo umazanijo zadostujeta krtača in vroča voda ter čistilno sredstvo. Plezalke in alge na fasadi niso prijetne za oko.. Če se želite trajno znebiti bršljana, odstranite oprijemajoče se korenine ali jih celo odrežite. Nato korenine izkopljite in rastlino izpostavite soncu, da se posuši. Tankoplastne kontaktne fasade (ETICS) s toplotno izolacijo so nagnjene k rasti alg. Alge odstranite s čistilom za fasade ali sodo. Čiščenje ptičjih iztrebkov je preprosto in hitro z visokotlačnim čistilcem ali preprosto z vodo in mazalnim milom.

KATERA SREDSTVA BI BILA SPREJEMLJIVA ZA ČIŠČENJE FASAD?

Glede na vrsto fasade so primerne čistilne raztopine, mazalna mila ali posebna čistila za fasade. Pri uporabi visokotlačnega čistilnika je za čiščenje površine pogosto dovolj že sam pritisk vode. Za zaščito okolja uporabljajte biološko razgradljive kemikalije za čiščenje.

Kakšen vodni pritisk naj uporabim pri visokotlačnem čistilniku?

Na splošno je vodni tlak odvisen od razmer. Fasade z občutljivo strukturo lahko očistite z nižjim tlakom, medtem ko so fasade iz trdnih materialov kot sta fasada iz klinkerja ali lesa, odporne na višji tlak. V vsakem primeru delajte previdno in postopoma povečujte delovni tlak, dokler se ne prepričate, da ne bo poškodoval fasade.

Čiščenje fasade – postopek

S fasade odstranimo vse alge in plesni. Potrebno je hitro in temeljito čiščenje fasad. Fasado očistimo brez uporabe visokega tlaka, zato ne poškodujemo fasade. Uporabljamo specializirano čistilo za fasade. Čiščenje fasade se izvaja s teleskopskimi palicami. V enem dnevu lahko očistimo družinsko hišo. Fasada ponovno pridobi barve. 1. Uporabimo čistilo za fasade. Pred nadaljevanjem dela počakamo 25 minut, da čistilo začne delovati. 2. Fasada se opere z običajnim pritiskom vode, da se z nje odstranijo alge in plesen. 3 Po želji na fasado nanesemo zaščitni premaz ali impregnacijo.

Smo profesionalno podjetje za čiščenje fasad, ki očisti vse vrste madežev, vključno z algami, plesnijo, lišaji, mahom in smogom. Z vaše fasade odstranimo tudi nadležne pajčevine. Odstranjevanje mikroorganizmov je ena od naših specialnosti s strokovnim znanjem. Brezplačen obisk na kraju samem + vzorec očiščene površine.

Čiščenje fasade je do 80 % cenejše od njenega ponovnega barvanja! Da, res. Z našim čiščenjem fasade prihranite približno 80 odstotkov stroškov v primerjavi z barvanjem fasade! Vaše fasade skrbno očistimo in jim povrnemo nov in pomlajen videz. V nadaljevanju so navedene nekatere najpogostejše vrste madežev na stavbah: črni madeži, plesen na fasadi, alge na površini, mah in lišaji na strehi, pajčevine, ki jih lahko odstranimo v enem dnevu brez uporabe odrov.

Visokotlačno čiščenje lahko poškoduje fasado ali pusti mikrorazpoke na površini, ki omogočajo, da vlaga nekontrolirano prodira v izolacijo stavbe. Pozimi se vlaga zaradi zmrzovanja nabira pod površino fasade, kar povzroči večje razpoke in sčasoma odstranitev fasade.

Nudimo vam brezplačno oceno vaše fasade, da se boste lažje odločili za njeno čiščenje. Izpolnite spodnji obrazec in nam posredujte oceno površine na vaši fasadi, ki jo želite očistiti. Del vaše fasade bomo brezplačno očistili.

Pranje fasad z visokim tlakom ni priporočljivo. Kakšen je pomen tega? Visok pritisk vode škoduje fasadi. Voda pod visokim tlakom zlahka prodre skozi vrzeli v fasadi in doseže izolacijo, včasih celo opeko. Izkušnje so pokazale, da se po uporabi visokih tlakov fasade močno poslabšajo, zlasti po prvi zmrzali. V nadaljevanju so predstavljeni trije načini, kako visok vodni tlak poškoduje fasado: 1. Prodre v izolacijo in jo uniči od znotraj, 2. odlušči ali prebije površino fasade ali 3. barva na površini fasade se spere.

Kaj je najboljše sredstvo za čiščenje fasade? Ali za redno čiščenje fasade zadostujejo naravne snovi kot so soda bikarbona, limonin sok ali kis? Če so alge in plesni pogostejše, bodo potrebna specializirana čistila za fasade.

Rdeče alge na fasadi

Ali jih je mogoče odstraniti? Rdeče alge so bolj trdovratne, vendar jih je mogoče odstraniti. Ali je treba fasado čistiti v določenih časovnih presledkih? To je stvar osebne preference. Res je, da je dolgotrajne alge in plesen težje odstraniti.

Koliko stane čiščenje fasade? Cena čiščenja fasade je določena na podlagi naslednjih meril: 1. velikost površine, ki jo je treba očistiti (opravimo meritve) 2. kako umazana je fasada oziroma koliko alg, plesni in lišajev je zraslo 3. druge spremenljivke (dostop do objekta, balkoni, ograje, višina)

Obrnite se na nas. Stroški testnega čiščenja so brezplačni. Pošljite nam vprašanje. Ali je mogoče opraviti čiščenje tlakovcev? Čiščenje tlakovcev in betonskih površin in drugih površin je v skladu z željami stranke.

Ključne besede: Čiščenje fasade,čistilo za fasado,pranje fasade,pranje fasad,čiščenje fasad,čistilo za fasade,alge na fasadi,kako očistiti fasado,sredstvo za čiščenje fasade,pranje fasade cena,Čiščenje fasade cena,Teleskopska palica za čiščenje fasade,pranje fasade z vapom,pranje fasade forum,pranje fasade varikinom,Čiščenje fasade forum,Čiščenje fasade s suhim ledom,Čistilo za alge na fasadi,Čista fasada,čistilo za čiščenje fasade,madeži na fasadi,čistilo za pranje fasade,čiščenje fasade cenik,čiščenje tlakovcev,čiščenje tlakovcev cena,Naprava za čiščenje tlakovcev,Čiščenje tlakovcev forum,Krtača za čiščenje tlakovcev,Čistilo za tlakovce conex,Izposoja stroja za čiščenje tlakovcev,Čiščenje fug tlakovcev,Čiščenje betonskih tlakovcev,čiščenje strehe,pranje strehe,čistilo za strehe,Čiščenje strehe cena,Čiščenje strešne kritine,Čiščenje in barvanje strehe cena,Čiščenje strehe forum,Visokotlačno čiščenje tlakovcev

CELOVIT VODNIK ZA PRANJE HIŠE POD PRITISKOM

Tlačno pranje hiše je odličen način za ohranjanje čistega in novega videza. Z njim ne odstranite le umazanijein plesni, temveč tudi podaljšate življenjsko dobo barve. Tlačno pranje lahko opravite na vseh vrstah hiš, vključno z opeko, oblogami, štukaturami in lesom. Če razmišljate o tlačnem pranju svojega doma, morate najprej vedeti nekaj stvari. V tem prispevku na blogu bomo opisali prednosti pranja pod pritiskom vašega doma in nekaj nasvetov za pranje pod pritiskom za začetnike. Pokazali vam bomo tudi, kako varno oprati svoj dom pod pritiskom, in pojasnili, kateri letni čas je najprimernejši za pranje vašega doma pod pritiskom.

Prednosti tlačnega pranja vašega doma

Če želite izboljšati videz svojega doma ali podaljšati življenjsko dobo barve, je pranje pod pritiskom morda dobra izbira za vas. S tlačnim pranjem lahko z vašega doma odstranite umazanijo in plesen, kar lahko ne le izboljša videz vašega doma, ampak tudi poveča njegovo privlačnost. Poleg tega lahko pranje pod pritiskom pomaga zaščititi lesene obloge pred poškodbami zaradi vode in propadanjem.

Pri tlačnem pranju vašega doma morate upoštevati nekaj stvari. Predvsem se prepričajte, da na območju, ki ga nameravate oprati s tlakom, ni nevarnosti. To pomeni, da je treba odstraniti vnetljive materiale in da se nevarnih ukrepov ne sme izvajati brez ustreznega dovoljenja. Drugič, prepričajte se, da je izbrana oprema primerna za opravljeno delo. Ne želite, da bi na koncu poškodovali svoj dom, medtem ko ga poskušate očistiti! Na koncu vedno preberite in upoštevajte varnostna navodila, ki so priložena tlačnemu čistilniku. Ta lahko vključujejo informacije o tem, kako se izogniti poškodbam zaradi vode, in nasvete za pravilno čiščenje površin.

Tlačno pranje vašega doma je odličen način za ohranjanje čistega in novega videza.
Tlačno pranje je lahko odličen način za izboljšanje videza vašega doma in zaščito lesenih oblog pred poškodbami zaradi vode in propadanjem. Pri izvajanju tega opravila bodite previdni; pred začetkom natančno preberite vsa varnostna navodila in ne pozabite, da je pri pranju z električnim tlakom manj več – ne uporabljajte veliko čistilnega sredstva!

Nasveti za pranje pod pritiskom za začetnike

Če želite očistiti svojo hišo in izboljšati njeno privlačnost, je pranje pod pritiskom odlična možnost. Vendar pa poskrbite za previdnostne ukrepe, da ne poškodujete svojega doma. Na začetku uporabljajte blago milo in se izogibajte visokim pritiskom. Zmanjšajte pritisk, da se izognete nastanku prog. Ne pozabite, da je pranje pod pritiskom dovoljeno izvajati le na zunanjosti hiše – ne poskušajte ga izvajati na notranjih stenah ali stropih!

Pri tlačnem pranju stanovanja uporabljajte šobo, ki je namenjena tej vrsti čiščenja. Prepričajte se, da voda teče enakomerno in z zmernim tokom – prevelika količina vode lahko povzroči poplavljanje vašega doma. Prav tako se izogibajte uporabi premočnega tlaka – ta bo poškodoval vašo lastnino in lahko celo pusti luknje v stenah ali stropih. Na koncu se prepričajte, da ste s svežo vodo izprali vse milo z vaše opreme.

Kako varno oprati dom pod pritiskom?

Tlačno pranje vašega doma je lahko hiter in enostaven način za izboljšanje njegovega videza. Vendar pa je pomembno, da ga izvajate varno, da ne poškodujete svoje lastnine. Naši strokovnjaki so pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri varnem tlačnem pranju vašega doma.

 • Pred začetkom dela vedno preberite varnostna navodila. Ta vam bodo dala predstavo o tem, kaj je treba storiti in koliko vode je potrebno.
 • Pri ravnanju z opremo uporabljajte zaščitno opremo. To vključuje nošenje rokavic, zaščito oči in po potrebi masko.
 • Pred začetkom dela se prepričajte, da so vse površine pokrite. To pomeni, da vključite streho, okenske police in vse druge površine, ki morda potrebujejo pozornost.
 • Začnite z nastavitvijo nizkega tlaka in ga po potrebi povečujte. Bodite potrpežljivi – lahko traja nekaj časa, da se tlak poveča dovolj za učinkovito čiščenje.
 • Spremljajte vremensko napoved – če se kasneje čez dan pričakuje dež, počakajte, da dež mine, in šele nato nadaljujte z delom. Če se med delom pričakuje padec temperature pod ledišče, takoj prenehajte z delom!

Najboljši letni čas za tlačno pranje doma

Obstaja veliko razlogov, zakaj je tlačno pranje vašega doma spomladi, jeseni ali v katerem koli drugem letnem času odlična ideja. Spomladi lahko na primer s tlačnim pranjem svojega doma odstranite vso umazanijo, cvetni prah ali druge ostanke, ki so se nabrali čez zimo. Zaradi tega je lahko vaš dom videti čistejši in privlačnejši kot kdaj koli prej. Poleg tega lahko s tlačnim pranjem jeseni odstranite vse listje ali druge ostanke, ki so se nabrali čez poletje. S tem lahko ohranite teraso čisto in brez smeti ter zmanjšate možnost, da se na terasi pojavijo rjave lise zaradi gnitja listja. Tlačno pranje vašega doma v katerem koli letnem času je vedno dobra zamisel za ohranjanje njegovega najboljšega videza. Z rednim čiščenjem in vzdrževanjem doma s storitvami tlačnega pranja se boste lahko izognili dragim popravilom v prihodnosti.

Za tlačno pranje hiše potrebujete nekaj stvari. Ti predmeti lahko vključujejo tlačni čistilnik, čistilno sredstvo, cev za vodo in nekaj zaščitne opreme (kot so zaščitna očala ali maska). Pomembno je opozoriti, da vsi tlačni čistilniki niso sposobni očistiti vseh vrst površin. Da bi ugotovili, kateri tlačni čistilnik je najboljši za določeno delo, se je vedno priporočljivo posvetovati s strokovnjakom. Ko ste kupili potrebne predmete, je čas, da začnete z delom.

Za začetek priključite cev za vodo na pipo tlačnega čistilnika, nato pa drugi konec cevi priključite na odprto območje v bližini vašega doma. Pred začetkom tega koraka se prepričajte, da ste sestavili vso zaščitno opremo. Nato napolnite pršilno pištolo z detergentom in z izbirnikom na črpalki povečajte tlak (ali uporabite ročno nastavitev, če je na voljo). Ko dosežete želeni PSI (funtov na kvadratni palec), vklopite napravo in počakajte, da doseže polno moč, preden razpršite milo na površino. Pri pršenju pazite, da se ne približate ostrim predmetom, temveč se usmerite na območja, kjer se običajno nabira umazanija. Naj se pranje začne!

Pri pranju površin, kot so verande ali terase, se izogibajte nadzemnim žicam ali plinovodom; visokotlačni curki iz tlačnega pralnika jih lahko poškodujejo. Ko končate z zunanjim pranjem, odklopite obe cevi iz vtičnice in izklopite stroj.

Pogoste napake, ki jih ljudje delajo pri tlačnem pranju svojih domov
Strokovnjaki za pranje pod pritiskom pravijo, da ljudje pri pranju domov pogosto delajo teh pet pogostih napak. Tukaj je pet najpomembnejših:

 • Uporaba prevelikega tlaka.
 • Držanje palice pod nepravim kotom.
 • Prehitro premikanje palice.
 • Ne uporabljajo čistilnega sredstva.
 • Uporaba napačne šobe.

Strokovnjaki za tlačno pranje pravijo, da če ljudje naredijo le nekaj teh preprostih napak, njihovi domovi ne bodo čisti. Tukaj je pet ključnih stvari, ki si jih morate zapomniti pri tlačnem pranju vašega doma:

 • Premrzla voda lahko povzroči nastanek ledenih kristalov, prevroča voda pa lahko poškoduje površine vašega doma.
 • Bodite nežni – Ne uporabljajte pretiranega pritiska in ne odbijajte palice; namesto tega jo pustite stati in pustite, da stroj opravi svoje delo.
 • Držite palico pravilno – Držite jo trdno z obema rokama in jo nagnite tako, da ščetine udarjajo v umazanijo pravokotno na vaše telo (ali od spodaj, če uporabljate podaljševalno cev).
 • Počasi se premikajte po posameznih delih in se izogibajte hitremu premikanju z ene strani hiše na drugo; zaradi tega se bodo na sosednjih stenah, kjer umazanija ni bila pravilno očiščena, pojavile lise.
 • Najprej preizkusite – vedno začnite s preizkusom manjšega območja, preden se lotite celovitega čiščenja po vsej hiši.


Kako pogosto morate tlačno prati svoj dom?

Če živite na območju z veliko obrabe, je priporočljivo, da hišo tlačno operete vsaj enkrat na leto. S tem boste pripomogli k temu, da bo vaš dom izgledal kar najbolje, in zmanjšali možnost, da bi se umazal in zamočviril.

Za hiše s štukaturo bi moralo zadoščati, če jih pršite vsake tri do pet let. Če pa ima vaša hiša pobarvane površine, jih morate tlačno oprati vsakih šest mesecev ali po potrebi.

Tlačno pranje je učinkovit način čiščenja vašega doma in odličen način, da ohranite njegov nov videz. Vendar se prepričajte, da ga izvajate pravilno, da ga boste kar najbolje izkoristili. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali tlačno pranje:

 • Pred začetkom dela se prepričajte, da imate vse potrebne pripomočke. To vključuje vodo, milo in šobo, s katero lahko dosežete tesne prostore.
 •  Pomembno je, da se med pranjem pod pritiskom ves čas zavedate svoje okolice.
 • Ne pozabite na manjše podrobnosti, kot so obloge okoli vrat in oken,  plošče in ograje. Vsa ta območja lahko zlahka postanejo prašna in umazana, če jih ne čistite redno.

Priprava doma na tlačno pranje


Tlačno pranje je priljubljena metoda čiščenja doma, s katero lahko očistite površine, kot so opeka, beton in kovina. Pred tlačnim pranjem vašega doma se morate odločiti, kaj želite očistiti, in določiti področja, ki potrebujejo pozornost. Izbrati morate tudi pravi stroj za tlačno pranje za to delo. Poleg tega je pomembno, da si priskrbite ustrezne čistilne pripomočke in pripravite svoj dom na pranje pod pritiskom. Z upoštevanjem teh nasvetov boste zagotovili uspešen obisk tlačnega pranja!

Na trgu so danes na voljo različni stroji za pranje pod pritiskom. Nekateri so namenjeni splošnemu čiščenju, drugi pa so posebej zasnovani za tlačno pranje opeke, betona in kovine. Pred nakupom tlačnega pralnika je pomembno, da določite, za kaj ga boste uporabljali. Če nameravate na primer stroj uporabiti za čiščenje oken, boste morali kupiti komplet za čiščenje oken.

Ko določite, kateri stroj je primeren za to delo, si vzemite nekaj časa in se seznanite z njegovimi lastnostmi. Natančno preberite navodila za uporabo, da boste razumeli, kako varno upravljati stroj. Prepričajte se tudi, da velikost in vrsta motorja ustrezata območju, ki ga nameravate čistiti; tj. če nameravate tlačno oprati krov ali teraso, se prepričajte, da ima stroj dovolj velik motor!

Nazadnje si pred začetkom postopka namestitve naprave za tlačno pranje priskrbite vse potrebne potrebščine.

Pripomočki za čiščenje s tlačnim strojem

To vključuje detergent, vodo, pomešano z detergentom (mešanica 50/50),  krpe ali brisače, namočene v to mešanico (najmanj 20+ kvadratnih čevljev na galono uporabljene raztopine), vedro ali dovolj veliko posodo za vse odpadke, nastale med postopkom obdelave (najmanj 1 galona), stojala ali dovolj trpežen predmet, ki podpira težo pralnega stroja med priključitvijo v vtičnico (da se pri polnjenju rezervoarja dvigne nad površino).

Izbira pravega detergenta za tlačno pranje

Pri pranju pod pritiskom lahko uporabite različna čistilna sredstva. Vendar vedno najprej preizkusite majhno neopazno območje, da se prepričate, ali je detergent primeren za opravljeno nalogo. Poleg tega po čiščenju površino temeljito sperite, da odstranite vse sledi detergenta.

Obstaja nekaj običajnih kemikalij za pranje pod pritiskom in njihova uporaba:

 • Milo: To je najpogostejša vrsta detergenta in se uporablja za splošno čiščenje. Uporablja se lahko tudi kot sredstvo za razmaščevanje.
 • Kislina: Ta vrsta detergenta se pogosto uporablja za odstranjevanje olj in maščob s površin.
 • Alkalije: Alkalna čistila se dobro obnesejo na trdih površinah, kot sta beton ali kovina. Imajo tudi protimikrobne lastnosti, ki pomagajo ohranjati površine čiste, hkrati pa preprečujejo rast bakterij.


Pri izbiri čistilnega sredstva za tlačno pranje je treba upoštevati nekaj stvari. Prvič, detergent vedno preizkusite na majhni neopazni površini, da se prepričate, da je primeren za opravljeno nalogo. Drugič, po čiščenju z detergentom površino temeljito sperite, da odstranite vse njegove sledi.

Danes je na trgu na voljo tudi več različnih vrst tlačnih čistilnikov. Vsak ima svoje edinstvene lastnosti, ki lahko olajšajo ali otežijo naloge čiščenja. Med najpogostejše vrste tlačnih čistilnikov spadajo bencinski in električni modeli. Pomembno je, da izberete pravo vrsto tlačnega čistilnika za opravljeno delo, odvisno od tega, kakšno površino poskušate očistiti.

Povzetek


Čiščenje vašega doma s tlačnim čistilcem je odličen način, da ohranite nov videz in izboljšate njegovo privlačnost. Vendar pa je pomembno, da upoštevate previdnostne ukrepe, da ne poškodujete svojega premoženja. Naši strokovnjaki so pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri varnem tlačnem pranju vašega doma. Pred začetkom dela vedno preberite varnostna navodila; pri rokovanju z opremo uporabljajte zaščitno opremo; pred začetkom dela se prepričajte, da so vse površine pokrite; začnite z nastavitvijo nizkega tlaka in ga po potrebi povečujte; spremljajte vremensko napoved. Če upoštevate te preproste nasvete, lahko svoj dom varno in učinkovito operete s tlakom.